• 28 maart 2024
  • Leestijd: 6 minuten

Innovatie in de techniek is niet alleen te vinden bij hightechbedrijven

MIKRO at the heart of Mart site

Van laserveiligheid tot optica en van procesverbetering tot statistische engineering. Daar voegen we ook nog geometrische meettechniek en kwaliteitsmanagement aan toe. Wanneer je geïnteresseerd bent in al deze vakgebieden, móét je wel een hart voor techniek hebben. En dat is precies wat onze programmamanager Mart Mijnsbergen heeft: zijn technische hart-beats zitten op de juiste plaats. Mart vertelt over zijn passie voor techniek en zijn uiteenlopende, technische interesses. Wist je dat hij stiekem medeverantwoordelijk is voor de boetes die je ontvangt wanneer je geflitst wordt voor te hard rijden?

Hoewel mijn eigen technische wortels in de scheepswerktuig liggen, is er één ding dat mij altijd bijblijft: techniek is grensverleggend voor industrieën” Mart Mijnsbergen

Waar menig 14-jarige tiener zich bezighield met sport, scouting of knutselen, bracht Mart zijn tijd door in de garage óf was hij bezig met het sleutelen aan een technisch project. Hij komt uit een echte technische familie, want bij bijna alle technische projecten van kleins af aan waren zijn familieleden betrokken. "Al vanaf mijn 14e ging ik samen met mijn opa auto's nakijken. We zochten uit waarom bijvoorbeeld de autoremmen klemden en we zorgden ervoor dat accuklemmen schoon werden gemaakt en in de vaseline werden gedompeld om roest en aanslag te voorkomen. Maar ook vond ik het sleutelen aan mijn eigen brommer heel leuk; ik was graag bezig met mijn handen," vertelt Mart.

De wortels ontstaan bij de zeevaartschool en in de scheepsbouw

Mart komt oorspronkelijk uit Breda, waar hij vanuit zijn werk veel te maken had met de stad Vlissingen. Omdat hij vaak daar te vinden was, ontwikkelde hij al snel een connectie met de scheepvaart en scheepsbouw. "Ook heb ik mijn technische achtergrond en interesse te danken aan mijn tijd op de zeevaartschool. Daar kwam ik in aanraking met allerlei technieken, leerde ik technische tekeningen lezen en technische modellen toepassen. Maar ook elektronica & automatiseringstoepassingen, want op een schip is ook navigatie, verlichting en aandrijving aanwezig dat we moesten onderhouden in de machinekamer. Dat is mijn basis geweest."

Als technisch professional moet je buiten je eigen kader kunnen denken” Mart Mijnsbergen

Als Programmamanager Opleidingen is Mart verantwoordelijk voor cursussen binnen deelgebieden zoals tekeninglezen, geometrische meettechniek, auditing en kwaliteitsmanagement. "Hoewel mijn eigen technische wortels in de scheepswerktuig liggen, is er één ding dat mij altijd bijblijft: techniek is grensverleggend voor industrieën." Neem bijvoorbeeld de vereiste kennis van o.a. scheepsarchitectuur en hydrodynamica. "Je neemt duurzaamheid en effectiviteit in je proces in acht. Maar een toeleverancier die zich met voortstuwingssystemen bezighoudt, moet wel begrijpen waar jij het over hebt. Je technische basiskennis moet dus op orde zijn; als technisch professional moet je buiten je eigen kader kunnen denken."

Mart is onder andere verantwoordelijk voor het programma van de cursus Geometrische Meettechniek. Hier zie je een cursist tijdens deze cursus aan de slag met een meetklok.

Van solo Programmamanager naar een technische teamspeler

Sinds begin 2018 werkt Mart bij onze organisatie. Daarvoor was hij o.a. actief bij Avans Hogescholen als programmamanager opleidingen voor langdurige Post HBO-opleidingen en cursussen. "Tijdens mijn vorige baan was ik vaak alleen verantwoordelijk en moest ik altijd uitgaan van mijn eigen kennis en kracht. Nu werk ik altijd samen met docenten en externe professionals en leer ik elke dag weer iets nieuws. Ook heb ik de mogelijkheid om meer naar buiten te gaan en écht een kijkje in de keuken van bedrijven te krijgen."

Mart is als Programmamanager Opleidingen ook altijd aanwezig tijdens het evenement Vision, Robotics & Motion. hier worden slimme automatiseringsoplossingen voor het MKB gedeeld.

Maar wat maakt de functie van Programmanager Opleidingen nou zo dynamisch en leuk? Mart vertelt enthousiast: "Ik krijg de mogelijkheid om een kijkje in de keuken te nemen bij technische bedrijven waar je normaal gesproken als buitenstaander nooit toegang tot krijgt. Je komt aan tafel met technische professionals die tegen een technisch probleem aanlopen waarvoor ik een op maat gemaakte oplossing (cursus of training) kan bieden."

Van snelheidslasers tot Industry 4.0

"Het allerleukste vind ik nog wel dat ik me bezig mag houden met diepgaande technische onderwerpen en kennis die wordt gebruikt voor objecten en producten die voor veel mensen vanzelfsprekend zijn," legt Mart uit. "Denk bijvoorbeeld aan de snelheidslasers van de politie, waar iedereen stiekem een hekel aan heeft. De mensen die gebruik maken van die lasers leiden wij bij Mikrocentrum op. Ik zit dan met de Politie aan tafel om een opleidingsplan op maat te maken dat gaat over laserveiligheid." Mart moet lachen: "Sorry, iedereen die van te hard rijden houdt, ik ben eigenlijk medeverantwoordelijk voor het feit dat je geflitst wordt, haha."

Techniek is niet alleen te vinden bij hightechbedrijven; Mart komt ook regelmatig in contact met bedrijven uit de maakindustrie. "Niet alleen in Noord-Brabant, maar ook in Zeeland en andere provincies bezoek ik verschillende maakbedrijven. Denk bijvoorbeeld aan Unilever, die steeds meer de overstap maakt naar Industry 4.0. Ook daar kom ik in contact met technische managers en teamleiders, die constateren dat teams in hun productieomgeving niet goed samenwerken of van kennisniveau verschillen. Dan adviseer ik bijvoorbeeld de cursus Quality Inspector, waarmee procesoperators en productiemedewerkers leren om betere kwaliteitsrapporten te maken. Maar ook om de juiste incoming good inspecties uit te voeren."

Internationalisatie van technische specialisten

Er werken natuurlijk steeds meer mensen van verschillende nationaliteiten in Nederland, waardoor je in het begin vaak in het Engels moet communiceren en werken. “Daarom bieden we binnen Mikrocentrum steeds vaker cursussen aan die bedrijfsintern of in een open traject in het Engels worden gegeven. Op deze manier verkleinen we de kloof tussen de oude en de nieuwe generatie. Maar zorgen we er ook voor dat kennisdeling niet achterblijft vanwege de verschillende nationaliteiten binnen een bedrijf.”

Mart sluit vervolgens af: “Dat we bij Mikrocentrum een professioneel opleidingsaanbod hebben en goed aansluiten op de markt, zelfs in niches, blijkt uit de gemiddelde beoordelingen van onze docenten door cursisten. Deze worden met een gemiddelde van 9,2 beoordeeld, wat enorm hoog is! De energie die ik krijg van de positieve evaluaties en het enthousiasme van de cursisten blijft mij energie geven. Deze trajecten mag ik opzetten, regelen, onderhouden en evalueren. Daarop ben ik enorm trots!"

Meer weten over Digitalization, Mechatronics & Automation?

Veel maakbedrijven staan midden in de digitale transformatie en zijn volop bezig met automatiseren. Dat vraagt om een andere manier van werken, maar om ook andere kennis en skills. Onder andere op het gebied van aandrijftechniek, mechatronica, elektronica, data, AI en cyber security.

Bekijk alle evenementen en cursussen