Hoe het allemaal in 1968 begon:

Een tentoonstelling om jongeren “op aanschouwelijke wijze te laten zien wat fijntechniek is”. Met deze woorden werd Mikrocentrum op 30 oktober 1968 in Utrecht opgericht door de branchevereniging NVFT (Nederlandse Vereniging voor Fijnmechanische Techniek, nu de DSPE). Een logisch gevolg in een decennium die bol stond van technologische innovaties: eerste mens in de ruimte, de komst van straaljagers, de eerste jumbojet, de eerste kleurentelevisie, de eerste maanlanding…allemaal uitvindingen waarbij knappe koppen en slimme handen nodig waren om deze te kunnen realiseren. Niet voor niets was de slogan van deze tentoonstelling “Mikrocentrum: schatkamer van de fijnmechanische techniek”.

De tentoonstelling was een groot succes en werd permanent geopend. En met de toevoeging van relevante bijeenkomsten, technisch-inhoudelijke cursussen en een expositie bleek Mikrocentrum daadwerkelijk een ontmoetingsplek voor iedereen die iets met fijnmechanische techniek van doen had. Vanwege het succes besloot de NVFT om Mikrocentrum als zelfstandig bureau verder te laten opereren.

Eerste logo Mikrocentrum

Waarom Mikrocentrum met een “K”?

Het is een bekend verschijnsel: iedereen die de naam Mikrocentrum voor het eerst leest vraagt zich af of de “K” in onze naam geen foutje of oude spelling is. In werkelijkheid zit er een mooi verhaal achter want wist je dat onze naam verwijst naar het tijdschrift Mikron (nu Mikroniek) dat in 1967 werd opgericht?

Mikron is dus geen oude spelling of foutje, maar een afkorting voor “Kroniek van de Micron”, oftewel: een plek waar de verhalen over precies en fijn ontwerpen en maken centraal staan. Echter, een Zwitserse machinefabrikant met dezelfde naam tekende bezwaar aan en daarom werd de naam veranderd naar Mikroniek. En ja, ook nu nog bestaat dit tijdschrift als uitgave van de DSPE. En Mikroniek en Mikrocentrum hebben beide dezelfde oprichter: Louis Kauling.

Naam Mikrocentrum

Verhuizing naar dé techregio van Nederland in 1976: Eindhoven

Na de succesvolle start bleven de activiteiten groeien en daarmee kwamen ook de eerste medewerkers aan boord. Hierdoor groeide Mikrocentrum uit haar jasje en werd het tijd om te verhuizen. In 1976 openden we ons pand aan de Kruisstraat in Eindhoven. De keuze voor Eindhoven was natuurlijk een no-brainer: dit was dé techregio van Nederland en onze activiteiten pasten hier perfect bij om de industrie verder te helpen met kennis en verbinding. Ter gelegenheid van onze verhuizing schonk Wim Luiten van NatLab (Philips) ons een speciale glazen zuil waarvan de voet gemaakt werd “afgeslagen” met diamant. Destijds een nieuwe technologie waardoor de maatvoering micron-nauwkeurig was.

Van bureau naar stichting

Vanwege de groei in activiteiten besloten de toenmalige medewerkers om Mikrocentrum verder door te laten gaan als stichting. Op 18 november 1976 werden de statuten opgemaakt en was Stichting Mikrocentrum een feit.

Groei in activiteiten en technische vakgebieden eind jaren ‘70 en begin ‘80

We groeiden verder met een uitbreiding van ons cursusaanbod, met themadagen en met de oprichting van het High Tech Platform in 1982 met het "Hand-adresboek van het Mikrocentrum". Naast diverse activiteiten op het gebied van fijnmechanica, organiseerden we in deze tijd ook activiteiten rondom kunststoftechnologie, automatisering, optica, electronica en soft skills zoals vergader- en communicatietechniek. De opkomst van onder andere computertechnologie, lasertechnologie en windenergie waren ook centrale onderwerpen in diverse themadagen waarbij we de industrie snel op de hoogte konden brengen van de actuele ontwikkelingen en hoe deze naar de praktijk te brengen.

 

*Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Eerste spuitgietlokaal en vakbeurzen in de jaren ‘90

Van oudsher lag de focus in al onze cursussen op de praktijk. Jarenlang stonden er op onze locatie in Eindhoven dan ook diverse optica- en meetopstellingen. In 1991 kwam daar een nieuw en uniek practicum bij: een spuitgietlokaal met 2 spuitgietmachines. Ook bereikte ons cursusaanbod een hoogtepunt: bijna 200 cursustitels aan het einde van de jaren 2000.

In 1993 gebeurde er nog iets bijzonders: toen organiseerden we onze allereerste vakbeurs “Concurrent Engineering”. Dit was het startsein voor het organiseren van meerdere grote en meerdaagse evenementen. Zo lanceerden we als eerste in Nederland in 1995 de CAD/CAM beurs Klant Order Gestuurd (KOG) dat later doorging als Interne Logistiek en daarna het Business Software Event werd. Deze vakbeurs heeft uiteindelijk 27 edities gedraaid en was daarmee onze langstlopende vakbeurs ooit.

Ontstaan Kunststoffenbeurs, Precisiebeurs, Vision Robotics & Motion én 25 jaar High Tech Platform in de jaren '00

Eind jaren 90 en later ook in de '00 lanceerden we diverse vakbeurzen die nu nog steeds bestaan: de Kunststoffenbeurs (1999), de Precisiebeurs (2001) en Vision, Robotics & Motion (2005). Ook organiseerden we als eerste een landelijk fotonica evenement in 2007. In 2018 vond hiervan de laatste editie plaats. 

In 2007 vierde het High Tech Platform haar 25 jarig bestaan en dat werd gevierd met het eerste High Tech Platform Jaarcongres. Dit was een exclusieve netwerkbijeenkomst voor alle leden waarbij ook jaarlijks de Inspiratie & Innovatie Award werd uitgereikt aan een lid met een uitzonderlijke innovatie.

Digitalisering en automatisering in sneltreinvaart vanaf 2010

Vanaf 2010 kwam er een flinke versnelling rondom digitalisering en de vierde industriële revolutie (Industry 4.0 of Smart Industry) was een feit. Deze revolutie heeft bracht vele innovaties en technologische doorbraken en werd daarmee een prominent thema in onze activiteiten. Het automatiseren en digitaliseren van processen in de hightech- en maakindustrie blijkt een grote uitdaging waarbij kennisdelen en samenwerken essentieel is. Dit resulteerde ook in nieuwe evenementen zoals RapidPro (3D printen/AM), Virtual (R)evolution (VR/AR) en Smart Maintenance. Ook ontstonden er nieuwe samenwerkingen, bijvoorbeeld met CERN en ILOnet die in Nederland de Big Science Projecten vertegenwoordigen. Zij hebben sinds 2012 een prominente plek op de Precisiebeurs.

Smart Industry vroeg ook om nieuwe cursussen waarbij cursisten wegwijs worden gemaakt in nieuwe en opkomende technologieën zoals 3D printen en smart maintenance. Sinds 2022 zijn daar ook Data science, AI, Machine learning en Cyber security aan toegevoegd.

Verhuizing naar nieuwe locatie in Veldhoven: terug naar de roots als dé ontmoetingsplek voor de hightech- en maakindustrie

Na ruim 45 jaar op de Kruisstraat in Eindhoven, bleek het pand daar niet meer toekomstbestendig. Daarom verhuisden we in 2018 naar Veldhoven en betrokken we het voormalige ASML hoofdkantoor aan de Run 1115. Na een grondige verbouwing van bijna 2 jaar, vierden we in februari 2018 de opening met een groot feest waarbij de gehele hightech- en maakindustrie was uitgenodigd. De visie voor dit pand is dat Mikrocentrum hiermee terug gaat naar haar roots als dé centrale ontmoetingsplek, ofwel het clubhuis, voor de hightech- en maakindustrie. En waar in Eindhoven geen ruimte was voor het organiseren van cursussen en evenementen in eigen huis, kunnen we deze visie de komende jaren hier verder uitbouwen en waarmaken.