• 13 maart 2024
  • Leestijd: 3 minuten

In memoriam: Frans van den Wildenberg | Mikrocentrum

Frans van den Wildenberg oud directeur

Op dinsdag 5 maart 2024 is onze voormalig directeur, Frans van den Wildenberg, op 79-jarige leeftijd overleden. Frans was van 1993 tot en met 2003 directeur en was erg innovatie gedreven. Zo heeft onze organisatie onder zijn leiding een enorme groei doorgemaakt en heeft hij na zijn pensionering in 2003 een financieel gezonde organisatie achtergelaten. Frans stond daarnaast mede aan de wieg van diverse succesvolle vakbeurzen als de Kunststoffenbeurs, de Precisiebeurs en Vision, Robotics & Motion, die vandaag de dag nog steeds bestaan.

Ontwikkeling diverse vakbeurzen

Frans van den Wildenberg was, voordat hij bij Mikrocentrum aan de slag ging, afkomstig uit de CAD/CAM wereld. Vanuit deze roots zette hij met het evenement Concurrent Engineering in juni 1993 een eerste stap in de ontwikkeling van de Mikrocentrum vakbeurzen zoals we deze nu kennen: een sterk inhoudelijk seminar gecombineerd met een expo waar bedrijven hun kennis konden delen en zich konden presenteren.

In 1995 heeft hij samen met het team de eerste CAD/CAM beurs opgezet met een lezingenprogramma. Zijn visie destijds was om een smalle beurs te ontwikkelen voor alleen de werktuigbouw. Na afstemming met CAD/CAM leveranciers is het concept ontstaan van een beurs met een lezingenprogramma dat werd afgesloten met een Brabantse netwerkborrel en een hapje.

In zijn jaren bij Mikrocentrum zijn er allerlei nieuwe initiatieven ontstaan met dit concept die jaarlijks werden herhaald in samenwerking met branches, leveranciers en vakmedia. Denk aan evenementen als: KOG systems, Semi Proces, SCADA,-systems, EDM-PDM-systems, AIDC-systems, TQS, HRD, P&O, MES, SOS en vanaf 1999 technologiebeurzen zoals de Kunststoffenbeurs, Precisiebeurs en Vision, Robotics & Motion (toen nog Vision & Robotics). Deze vakbeurzen zijn voor Mikrocentrum unieke technologiebeurzen geworden die daarna een enorme groei hebben doorgemaakt. Daarnaast is in zijn tijd het aantal kleinschalige thematische events opgelopen tot 40 per jaar (in 2000).

Frans heeft ook samen met het opleidingenteam het aanbod uitgebouwd van 60 naar 100. Zo zijn er ruim 40 nieuwe cursussen ontwikkeld in domeinen als aandrijftechniek, elektrotechniek en elektronica. Tot slot is het High Tech Platform netwerk gegroeid van 240 naar 400 leden.

Directeur tussen mensen

Als directeur stond hij tussen de mensen. Hij heeft de organisatie veranderd naar een platte organisatie waarbij de commerciële medewerkers werden uitgedaagd om eigen business te ontwikkelen. In deze periode is veel veranderd: van overheadsheets naar PowerPointpresentaties en het gebruik van e-mails. In deze tijd is de automatisering ingevoerd voor de financiële-, cursus- en evenementen administratie.

Frans was een manager die graag een praatje maakte met de medewerkers en vaak ook meeging om klanten te bezoeken. Hij was een echte netwerker en gaf de medewerkers veel vertrouwen. Op vrijdagmiddag om 16.00 uur liep hij door het bedrijf om iedereen te manen te stoppen: het is weekend en laten we even bij elkaar een drankje nemen. Een keer per maand zorgde hij voor sateetjes van het Indonesisch restaurant om de hoek.

Wij gedenken Frans als een fijne en strategische directeur die tussen mensen stond en die een stevige basis heeft gelegd voor het huidige Mikrocentrum. Wij hebben mooie herinneringen aan Frans en zijn hem veel dank verschuldigd.